Drogie Panie i Panowie z Kół Gospodyń Wiejskich!
		
			Zarząd Województwa Łódzkiego ma przyjemność zaprosić Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia z terenu województwa łódzkiego do udziału w wyjątkowym konkursie kulinarnym pn.: „Doprawione łódzkim smakiem”, który odbędzie się podczas Dożynek Wojewódzkich w Buczku, 17 sierpnia 2025 roku.
		
			To doskonała okazja, by zaprezentować swoje popisowe dania, wypieki i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.
		
			Pokażcie, co najlepsze w Waszej kuchni i zdobądźcie nagrody!
		
		
			 Kategorie konkursowe, w których możecie wziąć udział:
		
			- 
				Mięsne rozmaitości – przepyszne potrawy mięsne w różnych odsłonach;
 
			- 
				Zupy z duszą – aromatyczne zupy na bazie lokalnych składników;
 
			- 
				Słodkie rozkosze – słodkości przygotowane z sezonowych, regionalnych produktów;
 
			- 
				Jarskie cuda – dania bezmięsne, warzywne, strączkowe, kasze, grzyby, potrawy mleczne;
 
			- 
				Truskawkowy zawrót głowy – dania, w których główną rolę gra truskawka.
 
		
		
			W każdej kategorii do zdobycia są atrakcyjne nagrody finansowe:
		
			- 
				I miejsce – 6 000 zł,
 
			- 
				II miejsce – 4 000 zł,
 
			- 
				III miejsce – 2 000 zł
				oraz dwa wyróżnienia po 1 000 zł. 
		
		
			Z każdym KGW, które weźmie udział w konkursie i przygotuje stoisko wystawiennicze z tradycyjnymi potrawami i lokalnymi produktami, zostanie podpisana umowa na kwotę 2 500 zł brutto.
		
		
			Jak wziąć udział?
		
			Należy prawidłowo wypełnić i przesłać elektroniczny formularz zgłoszeniowy.
		
			Uwaga!
		
			- 
				Liczba miejsc jest ograniczona – w konkursie może wziąć udział maksymalnie 120 zespołów.
 
			- 
				Jeśli limit zgłoszeń w danej kategorii zostanie osiągnięty – możliwość zapisów zostanie zablokowana.
 
			- 
				Po osiągnięciu ogólnego limitu 120 uczestników uruchomiona zostanie lista rezerwowa.
 
			- 
				Jedno KGW może wystartować tylko w jednej kategorii.
 
			- 
				Organizatorzy zapewniają Wam stoiska: namiot 3x3 m, stolik, krzesła i dostęp do prądu.
 
		
		
			O zakwalifikowaniu się decyduje kolejność zgłoszeń, więc nie zwlekajcie!
		
			Termin przesyłania zgłoszeń: do 11 lipca 2025 roku.
		
			Nie przegapcie szansy na pokazanie swoich kulinarnych talentów i promocję smaków naszego województwa!
		
			Czekamy na Wasze zgłoszenia i trzymamy kciuki!
		
			W razie ewentualnych pytań bądź wątpliwości prosimy o kontakt telefoniczny:
		
			- Małgorzata Bilska – Kubiak       42 663 33 94,
		
			- Klaudia Chmielecka                    42 663 31 87,
		
			- Anna Włodarczyk                        42 663 30 77,
		
			- Ewelina Małecka                         42 663 30 77
		
			bądź kontakt mailowy na adres row4@lodzkie.pl